(א) שטרי חוב המוקדמים האם גובים מבני חרי. הטור והב״י בסעיף ז אות ו, הביאו בזה מחלוקת, ויש להעיר דהריטב״א
בר״ה ב. ד״ה כדתנן, כתב דגובה מבני חרי, וכ״כ הרמב״ן
בב״מ עב. ד״ה והא דתנן, וכ״כ סמ״ג בעשה צד, בסדר גביית חוב.
כתב השטר בניסן ולא לוה עד תשרי האם פסול לגמרי או גובה מזמן שני. הטור באות ז, הביא בזה פלוגתא אי פסול לגמרי כמו שטר שכתבוהו בניסן וכתבו בו תשרי או דאינו פסול וגובה מזמן שני, ויש להעיר דמסתימת לשון רשב״ם
בב״ב קנז: ד״ה המוקדמין, וכן מסתימת לשון הרמב״ן
בב״מ עב. ד״ה והא דתנן, שכתבו סתמא דאף בהאי גוונא פסול, משמע דאין חילוק ופסול לגמרי.
האם נאמנים העדים לומר שטעו וחתמו על שטר מוקדם. הטור והב״י והרמ״א והש״ך בסעיף ח אות ח, הביאו בזה מחלוקת, ויש להעיר דהריטב״א
בר״ה ב. ד״ה וא״ת ומי יודיע, כתב דהרמב״ן ס״ל דנאמנים כשאין כת״י יוצא ממקום אחר אם טוענים שטעו בשטרי דלאו אקנייתא כאביי או בפירוש המשנה דכותבין שטר ללוה או שטעו בשיפורא דירחא, ורבינו (הרא״ה) פליג וס״ל דאין נאמנים בהכי אלא רק כשטוענים אנוסים מחמת נפשות, והנה הש״ך בס״ק יט, האריך להקשות על דברי הרמ״א שמשמע דס״ל דלדברי הרא״ש ור״י אין נאמנים לומר דטעו בטעות דשכיחי למיטעי, וכתב הש״ך דאין לנו לעשות מחלוקת בזה ביניהם לרמב״ן, ע״כ, ולפי האמור הרי הרא״ה הכי סבר כדברי הרמ״א ודלא כהרמב״ן, וא״כ כבר אין כאן הוכחה לומר דלא פליגי אף הרא״ש ור״י בהכי.
היה כתוב בשטר בי׳ למלך ובחודש אייר או סיון ומעידים העדים שטעו ולא ידעו שמונים למלכים מניסן ובאמת היה בי״א למלך השטר אינו פסול וגובה מזמן העדאת העדים. כ״כ ראב״ן בסי׳ ע.
נכתב ביום ונחתם בלילה והיו עסוקים באותו ענין עד החתימה האם כשר בשטרות שאינם הלואה אלא שמחייב עצמו בכך וכך. הב״י בסעיף טז-יז אות יא, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דסמ״ג בעשה צד, בסדר גביית חוב, כתב דמהני אף על תוספת כתובה, ע״כ, ומבואר דס״ל דמהני אף בשטרי התחייבות. סמ״ג שם כתב דעל מנה מאתיים של כתובה אין צריך לכל זה כי הוא מעשה בי״ד.
נכתב ביום ונחתם בלילה ולא היו עסוקים באותו ענין ועשו קנין ביום הכתיבה האם כשר בשטרי הלואה. הב״י בסעיף טז-יז אות יב, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דסמ״ג בעשה מד, בסדר גביית החוב, כתב דמהני.
האם כותבים שטר הלואה משעת הקנין או משעת הכתיבה. הב״י באות יב, הביא בזה מחלוקת, והביא דדעת הרמב״ן דאפשר לכתוב משעת הקנין, ויש להעיר דהרמב״ן
בב״ב קעב. ד״ה והא דאמרינן, כתב דדבר זה הוא מוסכם וידוע בדברי הגאונים ורבני ספרד, וכן פסק סמ״ג בעשה צד, בסדר גביית חוב, והביא דכן דעת ר״ח ור״י.
שטר שזמנו סותר את עצמו כגון שכתוב ביום ד׳ כ״ב בתשרי, וכ״ב בתשרי אינו ביום ד׳ האם כשר. ראב״ן בסי׳ מח אות ב, הביא דנחלקו בזה חכמי קולוניא וחתנו רשב״ט וקרובו רבי אליעזר ב״ר שמשון ס״ל דהשטר כשר, ומאידך ראב״ן באות כז, כתב דהוא פסול דכיון דכ״ב תשרי הוא שמיני עצרת ויום ד׳ הוא יום חול לא שכיח דטעו אינשי בהכי ותלינן בשיקרא והשטר פסול וכן בכל כהאי גוונא דלא שכיח שיטעו בהכי השטר פסול.
מה הטעם דכותבים את המקום דהם נמצאים בו ולא את המקום שבו נמסר להם הדברים. הב״י בסעיף כ אות טו, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דראב״ן בסי׳ תעא ד״ה ועדים, כתב דהטעם משום דמיחזי כשיקרא.
שינה מקום כתיבת השטר האם פסול. הב״י בסעיף כ בד״ה ראו, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דסמ״ג בעשה נ, הביא בשם ר״י דבגט פסול ובשאר שטרות כשר אלא שאין לעשות כן לכתחילה, ע״כ, ושם כתב את מה שהביא כאן הב״י בשמו דקשה בעיני ר״י לעשות כן לכתחילה.
כשכותבים שובר אם יודעים זמן השטר יכתבו זמן בשובר ואם אין יודעים לא יכתבו שמא יהיה זמן השטר מאוחר וזמן השובר יקדום לו ויפסלו את השובר. הכי איתא
בב״ב קעא:, והביא כן ראב״ן להלכה בסי׳ תעא ד״ה תנו רבנן שטר.
הא דאמרינן גבי ב׳ שטרות שאחד כתוב בו ה׳ בניסן ובשני כתוב ניסן סתמא דהשטר שכתוב בו ניסן יכול לגבות ממשועבדים רק עם הרשאה מחבירו, האם איירי בשטרות מכר או הלוואות. הב״י בסעיף כג אות יט, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דראב״ן בסי׳ תקמו ד״ה הנהו, פירש דאיירי בהלואות.